Beypazarı, Древна Lagania, Е град и област Анкара провинция в Централен Анадол района на Турция, Около 100 км западно от град Анкара. Според преброяване на населението до 2000 г., населението на областта е 51841 на 34441, които живеят в града на Beypazarı В област обхваща площ от 1814 км2 (700 кв. мили), и средна надморска височина в центъра е 675 m (2215 фута). В област съдържа три други малки градове (Karaşar, Uruş, Kırbaşı) и 64 села. Той използва за да бъде важен град в Мала Азия в древни времена.
Етимология
Името Beypazarı средства В Бейе на пазара в Турски, Както и в Османската този период е бил важна военна база и кавалерията, разположени тук са важен елемент на местната икономика.
История
Районът е с дълга история на окупацията на Хети, Фриги, Древните римляни, Византийците, Селджук турци и Османската империя.
Първоначално спиране на търговски път, свързващи Истанбул към Багдад, Beypazarı е известен като Lagania (На гръцки: Λαγάνια), което означава, скалист връх в Luwian език по време на Роман и Византийски пъти, а градът е областен център.
Lagania принадлежи към провинция Галатия, Който е окупиран в началото на 3-ти век пр. н. е. от келтски племена. В Галски район е по-късно (189 пр.н.е.) подлагат на римляните и стана два римски провинции: Галатия Прима и Галатия Секунда. Lagania е в провинция Галатия Прима, но по-късно получава името на Anastasiopolis по време на царуването на император Анастасий I (491-518), след като посетил града и го хареса толкова много.
Подобно на повечето Luwian градове, разположени в Западен Анадол, Lagania подкрепиха Троянски по време на известния Троянската война.
Градът е също епископски видите, помощник на Ancyra (дн. Анкара), Посочени от Notitiae Episcopatuum до дванадесети и тринадесети век.
Градът е завладян от Селджук турци През 12 век, и се установява от различни началници на Огузки турциВ крайна сметка да стане част от Османската империя. Гази Gündüzalp, който е дядо на Осман I, Основател на Османската империя, е погребан в Beypazarı село Hırkatepe.
Beypazarı днес
Beypazarı днес е малък град в провинцията област известен с моркови, (производство на почти 60% от моркови, Турция), silverwork (Telkari), Както и високо качество на натурална минерална вода. Кристалът минерални Trona, Един вид природен сода, използвани в стъкларското се добива в Beypazarı.
С богатата си история, архитектурно наследство и привлекателна скалист Beypazarı провинцията става все по-привлекателна за посетителите, особено ден-екскурзианти от Анкара. В калдъръмени улички на белите период османски сгради са особено привлекателни, много от старите къщи са възстановени в хотели и ресторанти (и също са популярни с турски режисьори търсят автентични места. Всеки юни градът държи своите популярни Традиционни Исторически Къщи, занаяти, моркови и се задушава фестивал. Посетителите разбира се водят ценен доход до града, за пазаруване сребърни и осигуряване на добро обичай за пазарите на храни и ресторанти.
80-слой баклава (която обикновено е 40 - слой), специалност на Beypazarı.За много посетители основна атракция е кухня, която включва типични турски ястия като кисело мляко напитка айран, tarhana, Пълнени лозови сърми, домашно приготвени колбаси mumbar, Както и яхния приготвени в каменна пещ güveç. Бонбони включва сладък пудинг крем нарича höşmerim и сладкарски изделия, включително сухи бисквити маслен нарича Beypazarı kurusu, Както и известен 80-слой баклава. Те също са много изобретателни с моркови, пиене на сок от моркови и производство на морков с аромат на турската наслада и лед "моркова крем. Beypazarı е заобиколен от добри земеделски земи и пресни съставки са голяма част от готвене Beypazarı защо е толкова популярна сред посетителите. Един от най-известните заведения за хранене е възстановено Османската къща, Tas Mektep ресторант. Популярна подарък да вземе у дома е лепкава наденица с форма на плодове и орехови сладки sucuk.
Градът е нещо необичайно в Турция за честване на ислямски фестивал (Regaip Kandili, Концепцията на пророк Мохамед) Със светлини и фойерверки.
Beypazarı е член на Европейската асоциация на Исторически градове и региони (EAHTR).
Места на интереси
Hidirlik Tepesi-хълм гледка към града
Османски период сгради включват 17-ти век Suluhan Кервансарай, И 13-ти век султан АЛАЕДДИН джамия.
В Kultur Evi Музеят показва елементи от хетееца, римски, византийски и османски пъти
Inözü долина - стръмни стени каньон, зелен и приятно място за разходка, или да изследва пещерите, гробници и църкви, издълбани в скалите. Има кафенета и restauarants за мини.
Има много места за разходки и пикници в провинцията около Beypazarı включително и на брега на река Kirmir, и Eğriova Yaylası и Теке Yaylası райони с висока поляна в гората.
С богатата си история, архитектурно наследство и привлекателна скалист Beypazarı провинцията става все по-привлекателна за посетителите, особено ден-екскурзианти от Анкара. В калдъръмени улички на белите период османски сгради са особено привлекателни, много от старите къщи са възстановени в хотели и ресторанти (и също са популярни с турски режисьори търсят автентични места. Всеки юни градът държи популярни традиционните исторически домове, занаяти , моркови и се задушава фестивал. Посетителите разбира се водят ценен доход до града, за пазаруване сребърни и осигуряване на добро обичай за пазарите на храни и ресторанти.
За много посетители основна атракция е кухня, която включва типични турски ястия като кисело мляко пие айран, tarhana, пълнени лозови сърми, домашно приготвени колбаси mumbar и яхния приготвени в каменна пещ güveç. Бонбони включва сладък пудинг крем наречен höşmerim и сладкарски изделия, включително сухи бисквити маслен наречен Beypazarı kurusu и известен 80-слой баклава. Те също са много изобретателни с моркови, пиене на сок от моркови и производство на морков с аромат на турската наслада и лед "моркова крем. Beypazarı е заобиколен от добри земеделски земи и пресни съставки са голяма част от охлаждане Beypazarı защо е толкова популярна сред посетителите. Един от най-известните заведения за хранене е възстановено Османската къща, Tas ресторант Mektep. Популярна подарък да вземе у дома е лепкава наденица с форма на плодове и орехови сладки sucuk.
вторник, 19 януари 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Последователи
Архив на блога
-
▼
2010
(114)
-
▼
януари
(48)
- САЛФЕТКИ
- МЪДРИ МИСЛИ
- АКСЕСОАРИ
- Торбички за обувки
- Швеция
- ПЕПЕРУДИ2
- ПЕПЕРУДИ1
- ПЕПЕРУДИ
- Какво си пожела?
- Силата на думите
- Йоланта
- обич
- допир
- светла магия
- ПРИЧЕСКИ
- АКСЕСОАРИ
- ПЛАЖНИ ЧАДЪРИ
- ЧАДЪРИ
- ШАПКИ
- МАКРО
- МОТОРИ
- КОЛИ
- ЗАЕШКА МОДА
- МАГАРЕТА
- БОСНА
- АРЖЕНТИНА
- градинско обзавеждане
- БЕСЕДКИ
- БУЛЧИНСКИ АКСЕСОАРИ и ПРИЧЕСКИ
- БУЛЧИНСКИ РОКЛИ
- ЧАШИ
- Мавриции малък остров в индийският океан
- Истанбул
- Beypazarı, Анкара
- Салар де Уйуни
- ДЕКОРАТИВНИ СВЕЩИ
- ЛАМПИ
- БАСЕЕНИ
- АКСЕСОАРИ ЗА БАНИ
- БАНИ
- МИВКИ
- ОБУВКИ
- МЕЗЕТА
- СОКОВЕ
- СЛАДОЛЕДА
- ПАРЧЕ ТОРТА
- КЕКСЧЕТА
- ТОРТИ
-
▼
януари
(48)
Няма коментари:
Публикуване на коментар